Categories
All post 最新 - 即時新聞 生活/文化

【試當真NTR熱】
咩係NFT?
同Bitcoin有咩分別?

2021年NFT 引起咗一波熱潮,藝術家 Beeple(本名Mike Winkelmann)10 秒短片《Crossroads》嘅NFT喺舊年年頭以 660 萬美元成交。之後,Twitter 創辦人Jack Dorsey 嘅第一篇推文「just setting up my twttr」亦都以290 萬美元賣出。NFT 究竟只不過係巨大嘅投資泡沫抑或真係物有所值?

首先我哋要知道咩係NFT先。NFT 又稱 Non-Fungible Token (不可替代的代幣) , NFT 如同中文譯名,每一粒NFT 都係獨特嘅。NFT同比特幣、以太幣等虛擬貨幣一樣依靠區塊鏈進行交易。每一粒Bitcoin 嘅價值都係一樣(截至26日晚九點半:HKD$315,573.91 ),但NFT嘅價值就係由NFT創造者所定。所以其實我哋可以視NFT為藝術品,如果有人欣賞嗰個NFT 咁自然會有買賣。

如果我哋想把握呢個趨勢加入NFT,有咩風險要留意? NFT 究竟對創作者有啲咩影響?

投資或創造NFT

如果我哋要投資或創造NFT, 首先我哋要了解NFT嘅交易平台。 全球最大嘅NFT 交易平台係Opensea,佢是一個綜合型NFT交易所,同其它交易所唔同嘅係,Opensea擁有豐富嘅NFT種類,無論係遊戲、影音、定係網域名稱,都可以喺Opensea上面搵到。咁我哋可以點樣喺 Opensea 製造NFT 呢?其實好簡單,打開Opensea 之後我哋點擊create ,如果你已經擁有軟件加密貨幣錢包,咁你就可以係Opensea 加入你個錢包;如果冇就要自己整返個(比較出名嘅軟件加密貨幣錢包有MetaMask)。

當你成功加入咗個錢包喺opensea 之後,你就可以將自己創作嘅圖、音樂、影片等轉成NFT。如果你嘅NFT 有特別嘅元素,你可以加插TAG ,令其他人搜尋NFT 時更容易發掘到你嘅NFT。

雖然mint NFT唔洗畀錢,不過如果你想有人買你嘅NFT 就要先用軟件加密貨幣錢包畀Gasfee (油費 )先可以推 NFT出 market 㗎!Gasfee 主要係用以太幣付款,而以太幣嘅定價係浮動嘅。所以,如果你考慮整NFT ,要清楚明白當中嘅風險。

❇️NFT點幫到創作者?

話雖如此,NFT 長遠嚟講有可能為創作者帶來被動收入。因為當第一個買家賣出創作者嘅NFT 畀其他人時,創作者都可以獲得一定百分比嘅分潤。而如果粉絲買入創作者嘅NFT ,當中嘅錢會100% 去返創作者度,創作者就可以透過NFT 直接得到粉絲嘅經濟支持。

NTR:試當真的NFT

NFT 為創作者帶嚟更好嘅機遇同自由度。以「 試當真」為例子, 雖然佢哋一早已經有YouTube 會員制嘅方法去獲得觀眾嘅經濟支持,不過當中嘅會員費有部分會被YouTube 收取作平台費用。因此,佢哋決定進入NFT 嘅世界,希望更直接獲得觀眾支持。試當真嘅NFT Project 名為NTR(Next Trial Run),持有NTR 嘅人會有四大福利,當中包括到戲院觀賞每月精選影片「謝票場」同演員交流、可以優先購得舞台劇VIP 門票、可參與「藝員訓練班」選秀工作、以及可以喺電影留下名字同埋出席獨家首映禮。

NTR今日(26日)中午已經截止認購,一共售出2,692個,以每張0.2以太幣售價計算,估計NTR已經為試當真籌得超過一千二百萬。可見NFT 係一個難得嘅機遇為,創作者帶來最直接嘅支持。

#NFT #NTR #試當真 #唔好心邪
#sparkyouthmedia

撰:Matthew     編:Ball     美術:WWS

熱門文章

【牠們與她】
清河邨嫦婆婆
與兩隻小狗的故事

有些人或會因成功申請公屋而棄養寵物,惟一 …

【試當真NTR熱】
咩係NFT?
同Bitcoin有咩分別?

2021年NFT 引起咗一波熱潮,藝術家 …

【唔只整Quiz 仲識自創語言😮】
地理達人挑戰作者
翊少的狂人日記

近日網上瘋傳地理達人挑戰,不少港人挑戰過 …

Like Us On Facebook
Facebook Pagelike Widget

<script async src=”https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script>
<!– 橫 –>
<ins class=”adsbygoogle”
style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-1579568966216788″
data-ad-slot=”2549779472″
data-ad-format=”auto”
data-full-width-responsive=”true”></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

發佈回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *