Categories
All post 人物專訪 最新 - 即時新聞

【 離_留_香港 (二) 】
大專生自組社區義補興趣班

「有啲人可能有資源離開呢個咁壓逼嘅地方,但係社會上總有班人冇能力離開,咁(到時)有冇人幫佢哋呢?」
疫情下好多在職家長都需要 Work form home。但「暑假」突然提早殺到,喺應付工作嘅同時仲要照顧住冇得落街放電嘅仔女,真係有苦自己知…… 呢個矛盾喺基層家庭入而更加大,可能佢哋冇得在家工作,甚或是需要放無薪假,經濟開支同個人情緒都承受住巨大壓力。
 
Cakey、Leo 同阿 Yi 幾位大專生一年前睇到社區有呢個需要,決定喺自己教會搵咗一班有相同理念嘅朋友,組成咗 翊‧光 Guide x Light 。希望為社區入面有需要嘅家庭提供到支援,減輕家長壓力;同時希望小朋友無論家境、「起跑線」係點樣,都有參加到自己鍾意嘅興趣班嘅權利。
 
 

當所有家長都投放最好資源喺小朋友身上,為求佢哋可以「贏在起跑線」,咁缺乏資源嘅小朋友係咪又注定「輸在起跑線」?

「我哋眼中從來冇贏在起跑線,每個小朋友都有自己獨特嘅才能,翊光只係一個空間,提供機會畀每一個小朋友發掘自己嘅潛能。」

翊光嘅一班大專生,看見社區上不同需要,就決定自組社區義補興趣班。由起初嘅義補、籃球班,再去到畫畫班、Phonics班、跳舞班……嘗試透過自己小小力量,幫助社區上有需要嘅家庭。

「見住好多人走嘅時候,我哋就要留囉,我哋就要做囉。」
 
訪 問:Ball
拍 攝:Andrew Ball Mark
剪 接:Ball
字 幕:Susu
 

熱門文章

【牠們與她】
清河邨嫦婆婆
與兩隻小狗的故事

有些人或會因成功申請公屋而棄養寵物,惟一 …

【試當真NTR熱】
咩係NFT?
同Bitcoin有咩分別?

2021年NFT 引起咗一波熱潮,藝術家 …

【唔只整Quiz 仲識自創語言😮】
地理達人挑戰作者
翊少的狂人日記

近日網上瘋傳地理達人挑戰,不少港人挑戰過 …

Like Us On Facebook
Facebook Pagelike Widget

<script async src=”https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script>
<!– 橫 –>
<ins class=”adsbygoogle”
style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-1579568966216788″
data-ad-slot=”2549779472″
data-ad-format=”auto”
data-full-width-responsive=”true”></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

發佈回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *