Categories
All post 生活/文化 社區

【#Spark假期 】一齊尋找《幻愛》取景地

疫情下戲院經歷第二次停業後喺8月28日重開,被逼暫停上映嘅《幻愛》重新上映踏入第三週,票房截至9月9日為1283萬。《幻愛》除咗劇本吸引外,大家亦都對電影場景取景地十分有興趣,大讚拍出屯門獨特的景色 。

我哋早前特登到屯門,為大家介紹一下幾個《幻愛》嘅取景地。希望大家喺支持本土電影嘅同時,都不忘多多欣賞我哋嘅香港。

 

圖2,3,4為輕鐵蝴蝶站,是男主角李志樂和女主角欣欣經常相遇的地方。男主角也是經常坐在這個輕鐵站。

 

 

圖5為男主角李志樂女主角葉嵐接吻的場景,地點位於皇珠路隔音屏下的小路。

 

6為輕鐵景峰站,地點位於屯門青山公路景峰徑交界,是其中一個被網民稱拍攝角度有日本鐵路之稱的場景。

 

相關報道:

《幻愛》導演周冠威專訪:
香港人與本地電影的連結及共鳴

⏩https://bit.ly/2Rhp5aO

#幻愛 #打卡點
#你入戲院睇咗未
#屯門
#sparkyouthmedia

===============
記得Follow埋我哋其他平台
📷 Instagram  instagram.com/spark.youthmedia/
📹 Youtube  bit.ly/2JnCMS8
🕊️ Twitter  twitter.com/hk_spark

熱門文章

Like Us On Facebook
Facebook Pagelike Widget

發表回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *